Milliyet gündeme getirdi EPP yumuşadı
Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine hazırlanan Avrupa Hristiyan Demokratlar partisi (EPP), Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile olan ilişkileri konusundaki söylemlerini yumuşattı. Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen parti kongresinde ulusal kongre üyeleri, AP seçimlerine önderlik edecek olan adayı ve seçim manifestolarını değişiklik önergeleriyle birlikte onayladılar.
Milliyet gazetesinin sadık okurlarının hatırlayacağı üzere, 23 Şubat tarihli nüshada yayınlanan ‘Hristiyan demokratlar, Türkiye’yi koz yaptı’ başlıklı haberde, Almanya, Fransa, Avusturya gibi ülkelerde aşırı sağ, yabancı düşmanı partilerin seçmenlerine göz diken EPP’nin taslak seçim manifestosunda Türkiye’nin adaylık statüsüne son verilmesi öneriliyordu.
Türkiye-AB ilişkilerinin bir ‘dostluk işbirliği’ çerçevesinde ilerlemesini öngören taslak seçim manifestosu Türkiye’nin de tepkisine neden olmuştu. Ankara’nın AB kurumlarının önde gelen isimleri ile EPP’nin iktidardaki ‘ağır top’ liderleriyle yapmış olduğu temaslar çerçevesinde, dün Bükreş’te Türkiye’ye yönelik ifadeler ciddi anlamda yumuşatıldı. Nitekim adaylık sürecine son verilmesi hususunu manifestoda kaldırmış olan EPP, ifadeyi “İçinde bulunduğu mevcut siyasi durumun Türkiye’nin AB’ye katılım olasılığına el vermediğini kabul etmekle birlikte, mevcut gümrük birliği anlaşmasının güncellenmesinin ve vize kolaylığının Türkiye’nin Avrupa’ya yönelmesinin önünü açabileceğine ve yenilenmiş, olumlu bir AB-Türkiye ortaklığı için bir sinyal teşkil edebileceğine inanıyoruz” şeklinde oy çokluğu ile değiştirdi.
Tajani, Miçotakis ve VDL
Milliyet’e bilgi veren EPP yazmanlığına yakın kaynaklar, Türkiye’ye yönelik olarak ilk taslakta yer alan sert ifadelerin ekseriyetle AB’ye üye ülkelerde muhalefet konumundaki EPP liderlerinden kaynaklandığını ifade ettiler. EPP Genel Sekreteri Yunanlı Thanasis Bakolas ile EPP Başkanı Alman Manfred Weber’in Türkiye karşıtı söylemlerini yumuşatmak amacıyla halen AB ülkelerinde iktidarda olan EPP liderlerinin devreye girdiğine işaret ettiler.
Bu çerçevede İtalya eski başbakanı Silvio Berlusconi’nin ölümüyle boşalan parti liderliği koltuğuna oturan İtalyan Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye ile bağları koparan söylemlere geçit vermediler. Bir sürpriz olmaması halinde Türkiye AP’nin seçim sürecine yıpratıcı bir şekilde gündem veya malzeme olmayacak.
Von der Leyen yeniden aday
Bir kez daha Avrupa Komisyonu Başkanlığı görevine talip olan Ursula von der Leyen, Bükreş’te yapılan parti kongresinde önder aday olarak seçildi. 801 delegeden oluşan tespit komisyonuna 588 delege oy kullandı. 499 delegenin oylarını alarak önder aday seçilen von der Leyen, bugünden itibaren seçim kampanyasına start vermiş olacak. AP’de en çok sandalyeye sahip olan EPP’nin hedefi yine bu. Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Belçika ve Polonya ile Macaristan’daki yabancı karşıtı partilerle dirsek direğe bir mücadele içerisinde bulunan Avrupa Hristiyan Demokratlar, Avrupa Parlamentosu’nda bir kez daha sandıktan birinci parti konumunda çıkmayı hedefliyor.